Waarom kan ik geen prijzen zien?

Om de prijzen te kunnen zien en bestellingen te plaatsen, heeft u een account nodig.

Groothandelklant worden

Home

Home

Blog categorie

Blog categorie

Wat is het verschil tussen edelstenen, kristallen en mineralen?

Wat is het verschil tussen edelstenen, kristallen en mineralen?

Hoe zit het nou eigenlijk?! Want door al die termen begrijp ik maar al te goed waarom de meeste mensen niet weten hoe het nou eigenlijk werkt. Voordat ik ga uitleggen hoe het nou precies in elkaar steekt, zal ik jullie maar gelijk een vreselijke spoiler geven. Het maakt namelijk helemaal niks uit hoe je het noemt! Tegenwoordig wordt er namelijk geen onderscheid meer gemaakt, dus elke naam mag gebruikt worden als synoniem voor het een of ander. Er is dus geen juiste of foute term voor de stenen in dit geval. Sorry als ik mensen op de tenen getrapt heb met deze zéér kort en bondige uitleg, maar dat is wel waar het simpelweg op neer komt. Nu zijn er natuurlijk wel wat nuances en worden deze verschillende benamingen vaak wel met een bepaalde intentie gebruikt. Ik zal mijn best doen het zo kristalhelder mogelijk voor jullie uit te leggen (pun intended).

Edelstenen en half-edelstenen

De namen “edelsteen” en “half-edelsteen” stamt nog uit de middeleeuwen. Vroeger mocht je alleen Diamant, Saffier, Robijn en Smaragd “edelstenen” noemen. Dit vanwege de zeldzaamheid, de kleur en de kracht. Daarom zijn kroonjuwelen ook bijna altijd ingezet met deze stenen ;). Elke andere steen werd daardoor per definitie al heel oneerbiedig een half-edelsteen genoemd. Ze waren ook wel mooi, maar lang niet zo waardevol en zeldzaam als de “echte” edelstenen. Door de jaren heen zijn deze twee namen steeds vaker door elkaar gebruikt. Ook zijn er veel nieuwe steensoorten ontdekt, waardoor die exclusiviteit niet alleen meer weggelegd was voor de “echte” edelstenen. Om verwarring eens en voor altijd de deur uit te doen (wat dus niet erg goed gelukt is), is in 1967 besloten om de term half-edelsteen niet meer te gebruiken. Elke steen is vanaf dat moment gewoon technisch gezien een edelsteen.

Mineralen

Oké maar dat elke steen een edelsteen is, dekt de lading ook niet helemaal. Bakstenen, kiezels en keien vallen hier bijvoorbeeld dan weer niet onder. Dus, hoe zit dat dan? Als je het heel politiek correct wilt doen, spreek je eigenlijk altijd over “mineralen”. Een gesteente een mineraal noemen is eigenlijk de wetenschappelijke manier, omdat het (kort door de bocht) gebaseerd is op het Periodiek Systeem der Elementen. Uiteindelijk bestaat alles op deze Aarde uit verbindingen tussen elementen. Door een steen een mineraal te noemen, verwijs je eigenlijk naar het feit dat het een chemische verbinding is die onder bepaalde omstandigheden is ontstaan. Onder verzamelaars spreek je dan ook voornamelijk van de termen edelstenen en mineralen. Op deze manier zie je het ook vaak in boeken en artikelen terug en beide termen zijn dus prima te gebruiken

Kristallen

Oké, maar waarom noemen sommige mensen mineralen dan “Kristallen”? Is dat alleen een omschrijving voor de stenen die mooie heldere puntjes hebben? Of zit daar weer wat anders achter? Eigenlijk is de benaming “kristal” en respectvolle term om jouw edelstenen en mineralen te noemen wanneer je er energetisch mee werkt. Zo zie je dat de grote namen binnen de edelstenen en mineralen wereld het hebben over Kristallen. Denk bijvoorbeeld aan Judy Hall met haar Kristallengidsen. Ook spreek je niet van een stenen grid, maar een kristallen grid. Het is ook een kwestie van: “je krijgt wat je geeft”. Als jij jouw kristallen met liefde en respect behandelt, zullen zij dat ook voor jou doen. Gooi je ze in een stoffige la en laat je ze lekker voor wat het is, dan zullen ze ook energetisch gezien niet veel voor je gaan doen. Het is een belangrijke wisselwerking van energie die gerespecteerd moet worden. En jouw edelstenen en mineralen “kristallen” noemen is daar een belangrijk voorbeeld van :)

Conclusie

Er is dus geen goede of foute benaming! Oké, met uitzondering van half-edelsteen dan. Dat station zijn we inmiddels wel gepasseerd bijna 60 jaar later ;). Het is vooral een kwestie van het beestje een naam geven naar mijn mening. Ik vind namelijk elke edelsteen, elk mineraal en elk kristal bijzonder. Geen één is exact hetzelfde en het blijft mij oneindig fascineren hoe Moeder Natuur zoiets moois heeft kunnen maken! En de term halfedelsteen dekt de lading gewoon niet. Dan doe je deze prachtige kunstwerkjes echt ernstig te kort! Dus volgende keer dat er zich een discussie voordoet over hoe je nou jouw stenen moet noemen, verwijs iedereen dan maar lekker naar deze blog ;).

https://www.rubenrobijn.nl/blog/ruben-robijn-nieuws/wat-is-het-verschil-tussen-edelstenen-kristallen-en-mineralen-

Reacties

Laat een reactie achter